Input your search keywords and press Enter.

FAKTOR KEKALAHAN PARTI KOMUNIS MALAYA DI TANAH MELAYU.

Semasa PKM bermaharajalela, kaum Cina dikatakan lebih cenderung menyokong PKM yang asalnya merupakan MPAJA ketika pendudukan Jepun. Sebenarnya, hanya etnik Hakka dan Hainan sahaja yang menyokong perjuangan PKM sebelum dan selepas merdeka. Hokkien yang ketika itu merupakan majoriti etnik Cina yang terkenal dengan kekayaan di Tanah Melayu asalnya tidak pernah menjadi penyokong komunis.

Sokongan etnik Hainan terhadap sosialisme ala komunis begitu kuat hingga pengasas PKM di Tanah Melayu ialah seorang penoreh getah Cina etnik Hainan dari Sungai Ujong (kini Seremban)Bagi mengekang dan memusnahkan pengaruh komunis dari terus meracun kaum Cina, British Military Administrstion (BMA) telah menubuhkan Psychological Warfare Department, khusus melawan komunis menggunakan pendekatan psikologi. Tan Sri Dr. Too Chee Chew atau lebih dikenali sebagai CC Too ketika itu dilantik menjadi Ketua Pengarah jabatan tersebut.Selain kerana kemampuan dan kemahiran beliau, CC Too dilantik kerana beliau berketurunan etnik Hainan, salah satu etnik yang kuat menyokong perjuangan PKM.

Selain itu, beberapa kumpulan kecil dari kalangan masyarakat Cina anti komunis wujud dan paling kehadapan dalam melawan komunis di tanah Melayu. Antara mereka ialah kumpulan Kong Sai, wujud di Lenggong, Perak. Colonel HS Lee bersama dengan Henry Gurney ketika pentadbiran British menubuhkan Kinta Valley Home Guards (HG), sepasukan HG yang semuanya dari kalangan Cina Kong Sai yang sangat anti terhadap komunis.British sangat beruntung apabila pertubuhan rahsia atau kongsi gelap Cina di tanah melayu ketika itu sangat membenci komunis.Kedua-dua kumpulan ini membenci komunis dan PKM di tanah Melayu kerana mereka adalah penyokong tegar Kuomintang di China setia dengan perjuangan Sun Yat-sen, melawan Parti Komunis China (CCP) di negara itu.

Sememangnya dapat dilihat bahawa majoriti kaum Cina juga tidak menyokong perjuangan PKM, malah anti kepada ideologi yang cuba dibawa oleh komunis ke Tanah Melayu.Bagi kaum India pula, hanya etnik Malayalam yang cenderung penyokong pergerakan haluan kiri dan ekstrim seperti PKM di Tanah Melayu. Etnik Tamil selaku etnik majoriti kaum India di Tanah Melayu pula langsung tidak menyertai perjuangan komunis ketika itu.Apabila British membenarkan kewujudan Pan Malayan Federation of Trade Unions, mereka meletakkan lagenda “Bapa Pekerja Rakyat Malaysia” PP Narayanan melalui NUPW (kini MTUC) bagi melawan pengaruh PKM di dalam kesatuan sekerja di Tanah Melayu.

Pemilihan Tan Sri PP Narayanan adalah kerana beliau asalnya merupakan pengerusi kesatuan sekerja di Negeri Sembilan yang dilihat begitu cenderung melawan kepimpinan kesatuan sekerja lain yang ketika itu cenderung kepada perjuangan komunis. Beliau juga adalah calon paling sesuai untuk peranan tersebut kerana beliau seorang Malayalam.Seperti yang kita sedia maklum, sangat sedikit Melayu yang menjadi ahli dan menyertai perjuangan bersenjata PKM. Melayu yang menyertai komunis ini asalnya telah menerima pengaruh komunis dari Sumatera. Melayu di Sumatera ketika itu lebih cenderung untuk menyertai pergerakan haluan kiri sekaligus dipengaruhi ideologi sosialisme ala komunis.

Mokhtaruddin Lasso, seorang bekas gerilla anti Jepun dari Sumatera, Indonesia diangkat sebagai antara pengasas Partai Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) berdasarkan nasihat dan saranan dari Tan Malaka seorang sosialis dengan ideologi Marxist

PKMM yang ditubuhkan di Ipoh pada penghujung tahun 1945 misalnya begitu kuat dipengaruhi gerakan haluan kiri dan ahli-ahli Melayu mereka begitu kuat menyokong PKM.Rata-rata orang Melayu ketika itu sangat taat dan kasih kepada institusi raja-raja Melayu, sama seperti yang dapat kita lihat hari ini.Dapat dilihat di sini, bahawa pengaruh Komunis di Tanah Melayu telah gagal sejak hari pertama mereka cuba bertapak Tanah Melayu.

Faktor Tanah Melayu yang ketika itu baru sahaja lepas dari cengkaman Jepun hanya mahukan keamanan dan begitu marah sekali kepada Jepun. Kebangkitan dan keganasan yang dibawa komunis selepas itu tidak digemari semua penduduk Tanah Melayu, menjadikan mereka bangkit pula melawan komunis yang cuba membuat huru hara di dalam negara.Sesungguhnya, perjuangan melawan komunis di Tanah Melayu bukan setakat kejayaan perjuangan kapitalis British atau satu kaum sahaja. Ia merupakan kemenangan yang dijulang oleh sokongan majoriti seluruh penduduk Tanah Melayu ketika itu yang membenci PKM dan ideologi yang dibawanya secara umum.Persekutuan Tanah Melayu dan seterusnya Malaysia tidak akan wujud tanpa pengorbanan dan perjuangan seluruh penduduk Tanah Melayu ketika itu.

Leave a Reply