Input your search keywords and press Enter.

MESYUARAT PERTAMA JAWATANKUASA PENGARAH TINDAKAN MELAWAN KOMUNIS

Satu mesyuarat Pertama Jawatankuasa Pengarah Tindakan Melawan Komunis yang baru disusun semula berlangsung di Kuala Lumpur pada tahun 1957.Jawatankuasa itu mengandungi empat orang Menteri Perikatan iaitu Tunku Abdul Rahman Kolonel H.S. Lee, Encik V.T. Sambanthan dan Dato’ Abdul Razak Hussein.Menteri-menteri Perikatan telah menghadiri mesyuarat pertama tersebut bersama-sama dengan Bahagian Tindakan Melawan Pengganas Komunis yang diketuai oleh pengarahnya Jeneral Sir Geoffrey Bonn.

Perkara utama yang dibincang dalam mesyuarat pertama itu ialah tentang cadangan Ketua Menteri Tunku Abdul Rahman untuk menawarkan pengampunan beramai-ramai kepada pengganas komunis yang masih berada di dalam hutan.Turut dibincangkan ialah mengenai perkembangan usaha-usaha membanteras komunis oleh pasukan keselamatan.

Dengan berlangsungnya mesyuarat pertama Jawatankuasa Pengarah Tindakan Melawan Komunis pada hari ini dalam tahun 1957 menjadi titik permulaan dalam taktik secara psikologi kerajaan untuk membawa komunis balik ke pangkal jalan.

Leave a Reply