Input your search keywords and press Enter.

PERANAN SENOI PRAAQ DALAM MEMBURU KOMUNIS

Senoi Praaq bermaksud Orang Perang (War People) dalam bahasa Semai. Kini terdapat 2 batalion dalam Pasukan Polis Hutan (Police Field Force) iaitu Batalion ke 3 PPH (Bidor, Perak) dan Batalion ke 18 PPH (Pengkalan Hulu, Perak) yang dianggotai oleh Orang Asli di negara kita. Sumbangan mereka adalah sama penting seperti pakar trekker hutan dari kaum Iban, Sarawak.

Pada tahun 1953, Special Operation Voulunteer Force (SOVF) telah ditubuhkan oleh Special Branch yang mana unit ini dianggotai oleh bekas-bekas anggota pengganas komunis (SEP – Surrendered Enemy Personnel) dan sukarelawan terpilih yang membentuk 12 platun. Mereka ditugaskan untuk kembali ke hutan samada memujuk anggota PKM (Parti Komunis Malaya) supaya menyerah atau membunuh tokoh-tokoh tertentu PKM.

10 orang asli dari kaum Temiar telah dilatih dan diletakkan dibawah D Squadron, SAS pada tahun 1955 dan merupakan nukleus kepada pasukan Senoi Praaq. Gen. Templer telah meluluskan penubuhan pasukan Senoi Praaq yang mana pada ketika itu diletakkan dibawah Jabatan Orang Asli (DOA – Dept. of Aborigines). Pegawai pentadbir British di Malaya, R.O.D. Noone telah mengilhamkan pembentukan pasukan keselamatan dari kalangan orang asli bagi membendung PKM dari mempengaruhi dan mendapatkan sokongan orang asli yang tinggal jauh dipendalaman hutan. Beliau juga percaya kepakaran hutan yang dimiliki oleh orang-orang asli ini boleh digunakan oleh pasukan keselamatan dalam menentang pengganas komunis yang berpengkalan dihutan tebal.

R.O.D Noone adalah lulusan antropologi dari Universiti Cambridge dan merupakan seorang Mejar didalam tentera British dan pernah membuat kajian berkenaan penduduk Malaya sebelum perang meletus. Beliau telah diminta oleh kerajaan Vietnam Selatan dan Laos untuk mendapatkan sokongan kaum asli di sana membantu kerajaan menentang komunis, dengan menggunakan model British di Malaya. R.O.D. Noone kemudian dihantar ke Thailand dibawah pertubuhan South East Asia Treaty Organisation (SEATO) sebagai penasihat dan perancang program melawan insurgensi dan meninggal dunia pada tahun 1973.

Kembali kepada Senoi Praaq, menjelang kemerdekaan Malaya pada tahun 1957, pasukan Senoi Praaq telah berkekuatan 2 squadron dan R.O.D. Noone menjadi Pegawai Memerintah (Commanding Officer) sehingga tahun 1961. Keberkesanan Senoi Praaq dihutan terbukti apabila mencapai jumlah rekod  tertinggi berjaya membunuh pengganas komunis pada tahun 1958, berbanding pasukan keselamatan lain. Dua tahun berikutnya Senoi Praaq mencapai ratio 16:1, bagi setiap 16 pengganas komunis yang dibunuh atau cedera, Senoi Praaq hanya mengalami 1 kasualti. Dengan reputasi yang semakin baik, pengganas komunis lebih rela berundur dari memilih untuk bertempur dengan Senoi Praaq.

Pada tahun 1960, Darurat Pertama telah diisytiharkan tamat dan satu squadron Senoi Praaq telah  digerakkan ke selatan Thai untuk memujuk 3,000 orang asli yang tinggal disana serta memburu Soo Ah Chye, seorang pemimpin gerila PKM yang fasih bahasa Temiar. R.O.D Noone bersama sekumpulan kecil anggota Senoi Praaq telah dihantar ke Vietnam pada tahun 1963, atas permintaan Presiden Ngo Dinh Diem. Mereka bertanggungjawab membentuk pasukan Montagnard Scouts dibawah Mountain Scout Program (MSP) kendalian Central Intelligence Agency (CIA) dengan kerjasama British Advisory Mission (BRIAM). Beliau yang terlatih dibidang antropologi mendapati ada persamaan salah satu suku kaum di Malaya dan kaum orang asli yang tinggal di tengah kawasan tanah tinggi Vietnam. Hal ini memudahkan proses latihan kerana halangan bahasa dan budaya dapat diatasi hasil kesamaan itu tadi. Akan tetapi keakraban yang wujud ini tidak disenangi oleh Pasukan Khas Vietnam kerana mereka memang tidak memberi perhatian sewajarnya kepada orang asli pada ketika itu. Pasukan Senoi Praaq kemudian ditarik keluar atas permintaan Noone.

Pada permulaan Konfrontasi, British masih cuba menggunakan konsep “hearts and minds” dengan menubuhkan Borneo Border Scouts, dengan mengikut acuan Senoi Praaq. Pasukan ini dilatih oleh Gurkha dan SAS, bagaimanapun ia diambil alih secara total kerana SAS banyak terlibat dengan operasi dihutan. Noone, kemudiannya diarahkan pula untuk menubuhkan Sabah Border Scouts pada tahun 1964 yang majoritinya dianggotai oleh kaum Murut. Mereka terlibat didalam Operasi CLARET.

Pada awal era Konfrontasi tahun 1963, Senoi Praaq beroperasi di Pontian, Johor dan Singapura, juga buat pertama kalinya, pasukan ini terlibat didalam Eksesais Kura-Kura yang melibatkan pasukan dari Batalion Pertama dan Batalion ke-6 RAMD (Rejimen Askar Melayu Diraja), Rejimen ke-2 Peninjau Persekutuan, Rejimen Pertama Meriam Persekutuan dan Tentera Udara Diraja Malaysia. Latihan ini merupakan latihan bersama yang terbesar pernah dilaksanakan pada masa itu.

Pada tahun 1964, Menteri Pertahanan Vietnam Selatan, Mej. Jen. Tran Thiem Khiem  telah melawat Kuala Lumpur dan memohon agar kerajaan Malaysia membantu mereka dalam melawan gerila Viet Cong.

1968, menandakan bermulanya Darurat ke-2, iaitu kebangkitan semula pemberontakan bersenjata komunis di Malaysia. Senoi Praaq telah diserapkan kedalam pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan dekenali sebagai Batalion ke-10 Pasukan Polis Hutan (PPH) dibawah naungan Briged Utara. Pada tahun ini juga Apot a/k Saad menyertai Senoi Praaq dan kemudiannya komando VAT 69. Beliau menjadi lagenda semasa berkhidmat didalam pasukan ini dan kepakarannya dalam “jungle tracking” dihormati dikalangan tentera Komanwel termasuk pasukan SAS dari New Zealand dan Australia dan mereka menggelarnya dengan nama “Big Nose” kerana kehandalannya menjejak gerila komunis.

Pada tahun 1974, Senoi Praaq secara rasminya dikenali sebagai Batalion ke-19 PPH dan pada tahun 1978, Batalion ke-20 PPH telah ditubuhkan dengan 2 kompeni di Sungai Siput dan lagi 2 kompeni di Kroh, Perak. Pada tahun 1983, Batalion ke-20 PPH berpindah ke Bidor, Perak dan batalion ini ditukarkan designasi kepada Batalion ke-3 PPH pada tahun 1993. Dua tahun kemudian pasukan Senoi Praaq dilatih dalam menjalankan tugas-tugas Pasukan Gerakan Am (PGA) setelah berakhirnya ancaman pemberontakan bersenjata komunis dengan Perjanjian Damai Haadyai pada 2 Disember 1989. Walaupun operasi menentang pengganas komunis telah berakhir, kepakaran Senoi Praaq masih lagi diperlukan dalam operasi-operasi cegah penyeludupan dan operasi-operasi yang melibatkan ancaman keselamatan seperti Operasi Tayang 2013 di Sabah.

Leave a Reply