Input your search keywords and press Enter.

Pendengaran awam RCI Wang Kelian bermula esok

M-Update,16/4/2019, PUTRAJAYA: Sesi pendengaran awam Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai penemuan kem penempatan sementara dan kubur di Wang Kelian, Perlis akan diadakan pada 17, 18 dan 22 April ini. Sesi pendengaran awam itu akan diadakan di Dewan Gemilang, Aras G, Blok D1, Kompleks D, Kementerian Dalam Negeri (KDN) di sini, demikian menurut kenyataan KDN hari ini.

Masa adalah dari jam 9.30 pagi hingga 5 petang.Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria mengetuai RCI itu yang dianggotai tujuh anggota. Timbalan Pengerusi RCI ialah bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Norian Mai. Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dilaporkan berkata laporan siasatan RCI itu akan dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong.

KDN berkata orang awam yang ingin menghadiri sesi pendengaran awam itu perlu mendapatkan pas keselamatan khas bermula jam 8.30 pagi di pondok pengawal Kompleks D dan mereka dinasihatkan mengikuti segala peraturan yang digariskan sepanjang tempoh pendengaran awam berlangsung.“Sesi pendengaran awam seterusnya akan dijalankan pada tarikh tertakluk kepada perbincangan ahli RCI,” kata kementerian itu.

Menurut KDN, sesi pendengaran awam akan dijalankan secara tertutup, tanpa kehadiran orang awam, jika membabitkan saksi bertaraf keselamatan. – BERNAMA

Leave a Reply