Input your search keywords and press Enter.

10 EXCO Johor Angkat Sumpah Hari Ini

Foto ihsan Royal Press Office

M Update, 22/4/2019 – Seramai 10 Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Johor (EXCO) mengangkat sumpah di hadapan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar, pagi ini.

Pelantikan barisan EXCO adalah pelantikan semula dan lantikan baru selepas Dr Sahruddin Jamal menjadi Menteri Besar Johor menggantikan Datuk Osman Sapian yang menarik diri daripada jawatan itu pada 14 April lalu. Barisan EXCO yang mengangkat sumpah adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Parit Yaani, Aminolhuda Hassan Dzulkefly Ahmad (Kota Iskandar), Jimmy Puah Wee Tse (Bukit Batu), Dr S Ramakrishnan (Bekok), Mohd Khuzzan Abu Bakar (Semerah), Sheikh Umar Bagharib Ali (Paloh) dan Liow Cai Tung (Johor Jaya).

Tiga nama baharu dalam barisan EXCO adalah Tan Chen Choon (Jementah), Mohd Solihan Badri (Tenang) dan Tosrin Jarvanthi (Bukit Permai). Ini bermakna dua nama EXCO terdahulu digugurkan iaitu Tan Hong Pin (Skudai) dan Mazlan Bujang (Puteri Skudai).

Terdahulu, kenderaan rasmi membawa barisan EXCO mula memasuki perkarangan Istana Bukit Serene sejak 8 pagi termasuk kenderaan yang membawa tiga ADUN yang disebut-sebut dilantik sebagai EXCO.

Pada majlis sama, Sultan Johor turut berkenan mengurniakan Darjah Sultan Ibrahim Johor Yang Amat Disanjungi Pangkat Kedua Dato’ Mulia Sultan Ibrahim Johor (DMIJ) kepada Menteri Besar Johor, Dr Sahruddin Jamal yang membawa gelaran Datuk. Dr Sahruddin dilihat tiba di Istana Bukit Serene, 8.40 pagi sebelum Majlis Pelantikan dan Mengangkat Sumpah Jawatan EXCO bermula 9 pagi.

Leave a Reply