Input your search keywords and press Enter.

JPJ Nafi Langgar Remaja Semasa Operasi

M Update, 12/6/2019 – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu menafikan dakwaan anggota penguatkuasanya melanggar seorang penunggang motosikal sehingga mendatangkan kecederaan semasa Operasi Hari Raya Aidilfitri di Kampung Seberang Pintasan, Dungun seperti yang tular di media sosial baru-baru ini.

Pengarahnya, Zulkarnain Yasin berkata orang ramai perlu merujuk kepada sumber yang sahih sebelum menyebarkan sebarang maklumat bagi mengelak kekeliruan di kalangan masyarakat. Menurutnya dalam operasi pada Selasa, anggota penguatkuasa terserempak dengan seorang pemuda yang menunggang motosikal jenis Yamaha RXZ yang diubahsuai di Jambatan Kampung Seberang Pintasan.

Anggota daripada Unit Penguatkuasaan JPJ Terengganu telah cuba menahan sebuah motosikal yang telah diubahsuai tanpa kebenaran. Motosikal ini juga didapati dipandu secara laju dan berbahaya. Penunggang motosikal berkenaan tidak berhenti dan bertindak melarikan diri ke kawasan kampung,” jelas Zukkarnain. Tambahnya lagi, berdasarkan maklumat daripada penduduk kampung, motosikal berkenaan berjaya dikesan namun suspek telah melarikan diri.

Hasil pemeriksaan mendapati motosikal terbabit tidak mempunyai nombor pendaftaran dan diubahsuai sehingga menghilangkan identiti asal motosikal terbabit. Isu berkenaan timbul apabila ada pihak yang menyebarkan gambar remaja yang cedera di media sosial dan mendakwa dia telah dilanggar kereta peronda JPJ. Zulkarnain berkata, motosikal terbabit telah disita untuk siasatan lanjut dan satu laporan polis berhubung gambar tular itu telah dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Dungun pada petang Selasa. – Astro Awani

Leave a Reply