Input your search keywords and press Enter.

Tidak Hormat Lagu Negaraku : 8 Individu Dipanggil Beri Keterangan

M Update, 1/10/2019 – Lapan individu telah dipanggil untuk diambil keterangan berhubung satu rakaman video yang tular memaparkan sekumpulan individu yang dilihat enggan berdiri ketika lagu Negaraku dimainkan dalam satu majlis di sini.

Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Dev Kumar berkata kesemua individu terbabit bagaimanapun tidak ditahan selepas keterangan mereka selesai dirakam. Katanya pihaknya menerima laporan berhubung insiden berkenaan tengah hari semalam. Berdasarkan laporan ini, polis telah memulakan siasatan di bawah seksyen 8 (3) Akta Lagu Kebangsaan 1968,” katanya dalam jawapan ringkas kepada Bernama, hari ini. Mengikut akta itu, jika sabit kesalahan, boleh dikenakan denda tidak lebih RM100 atau penjara tidak lebih sebulan, kerana menunjukkan sikap tidak hormat terhadap Lagu Kebangsaan.

Menurut laporan portal tempatan, kesemua individu berkenaan dipercayai merupakan ahli Kumpulan Sarawak For Sarawakians (S4S) yang bertindak demikian sebagai tanda protes terhadap janji kerajaan Persekutuan kepada negeri itu yang tidak dipenuhi. Video berdurasi 22 saat berkenaan dipercayai dirakam di satu majlis makan malam, minggu lepas, sebelum dimuat naik di media sosial dan dikongsi lebih 4,000 akaun. – BERNAMA

Leave a Reply