Input your search keywords and press Enter.

Pakej Rangsangan Ekonomi Bakal Diumumkan Tun M

Foto : chedet Official

M Update, 26/2/2020 – Perdana Menteri Interim, Tun Dr Mahathir Mohamad selesai bertemu pegawai-pegawai tertinggi Kementerian Kewangan berhubung pembentangan Pakej Rangsangan Ekonomi.

Pakej ekonomi itu bertujuan merangsang ekonomi Malaysia dan mengurangkan impak daripada penularan koronavirus (Covid-19) dan ketidaktentuan luaran yang lain. Dalam twitter rasmi beliau, Dr Mahathir berkata, inisiatif itu akan diumumkan tidak lama lagi.

Foto : Chedet Official

Bagaimanapun, beliau tidak mendedahkan butiran mengenai pakej rangsangan itu atau tarikh pengumuman yang pada mulanya dijadualkan esok. Pakej rangsangan itu dirangka terutamanya untuk sektor penerbangan, peruncitan dan pelancongan untuk mengurangkan impak daripada jangkitan Covid-19, yang berasal dari Wuhan, China.

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) telah mengumumkan bahawa wabak itu berkemungkinan boleh menjejaskan antara 0.1 dan 0.2 mata peratusan kadar pertumbuhan global tetapi ini mungkin disusuli dengan pemulihan pada tahap yang lebih pesat.

Foto : Chedet Official

Sebagai ekonomi terbuka, Malaysia tidak terkecuali daripada sebarang perkembangan luaran, berikutan penularan virus itu dijangka akan menjejaskan pertumbuhan ekonomi negara pada suku pertama tahun ini. – Bernama

Leave a Reply