Input your search keywords and press Enter.

Muat Turun Borang Permit Pergerakan Di Facebook PDRM – Ismail Sabri

M Update, 16/10/2020 – Borang permohonan permit pergerakan di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya yang dilaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) boleh diperoleh daripada balai polis atau dimuat turun melalui Facebook Polis Diraja Malaysia (PDRM), kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata borang yang telah lengkap diisi perlu diserahkan kepada balai polis berdekatan bagi mendapatkan tanda tangan ketua balai dan dicap bagi kegunaan sewaktu melalui sekatan jalan raya. 

“Sebagai contoh dari Johor nak ke Kedah, perlu rentas melalui Selangor, mereka perlu mendapatkan surat kebenaran daripada PDRM.

“PDRM memudahkan urusan…orang ramai boleh muat turun borang di Facebook PDRM, dicetak dan setelah selesai diisi hanya perlu ke balai polis berdekatan untuk dapatkan tanda tangan ketua balai,” katanya dalam sidang media secara maya mengenai perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan di Facebook Kementerian Pertahanan. 

Langkah memuat turun borang itu juga bagi mengelakkan orang ramai daripada bersesak di balai polis bagi mendapatkan kebenaran rentas perjalanan. 

Bagi aspek keselamatan dan mengekang penularan COVID-19, beliau turut menggalakkan majikan dan ketua jabatan membenarkan pekerja di zon merah untuk bekerja dari rumah. – Bernama