Input your search keywords and press Enter.

Molnupiravir Percuma Kepada Pesakit Bergejala, Kategori Tiga Ke Atas – Khairy

M Update, 08/10/2021 – Ubat antiviral Molnupiravir akan diberikan secara percuma kepada pesakit COVID-19 yang bergejala sekurang-kurangnya lima hari atau pesakit kategori tiga, empat dan lima, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Bagaimanapun, beliau berkata pemberian ubat itu bergantung kepada nasihat doktor. Beliau berkata meskipun peratusan lengkap vaksinasi populasi dewasa sudah menghampiri 90 peratus, Kementerian Kesihatan (KKM) mendapati jangkitan virus itu masih berlaku.

“Kita perlukan pil rawatan ini di samping kita buat program vaksinasi. Kita mendapati dengan pil ini kita beri pilihan kepada doktor untuk beri pil ini kepada mereka yang tidak divaksin dan sudah divaksin. Ia diberi secara percuma.

“Ujian klinikal Merck Sharp & Dohme ini menunjukkan keberkesanan untuk merawat kategori tiga, empat dan lima terutamanya mereka yang bergejala empat ke lima hari,” katanya kepada pemberita selepas melawat Hospital Kuala Lumpur di sini hari ini.

Kerajaan melalui KKM zemalam dilaporkan menandatangani surat akujanji (Letter of Undertaking) pembelian ubat antiviral Molnupiravir bagi menambah pilihan rawatan inovatif baharu dalam melawan COVID-19.

Menerusi perjanjian bersama Merck Sharp & Dohme itu, kerajaan bersetuju untuk membuat perolehan sebanyak 150,000 pakej rawatan lengkap bagi merawat pesakit COVID-19.

Selain itu, ia turut berkesan ke atas varian-varian virus COVID-19 yang lebih ganas seperti Gamma, Delta dan Mu. – Bernama