Input your search keywords and press Enter.

Impian Pesakit Jantung Kronik Bertemu Nik Ezanee Tercapai

M Update, 26/05/2022 – Impian kanak-kanak yang mengidap penyakit jantung kronik untuk bertemu idolanya, Senior Asisten Komisioner (SAC) Nik Ezanee Mohd Faisal menjadi kenyataan apabila pegawai kanan polis dari Ibu Pejabat Polis Bukit Aman itu, turun ke Jempol bagi bertemu kanak-kanak terbabit.

Zakuan Harith Mikhail Zaidi, 10, dari Bandar Seri Jempol yang turut cacat pendengaran ternyata gembira dengan pertemuan itu selain dibawa menaiki kereta rasmi Nik Ezanee, selama kira-kira 20 minit. Nik Ezanee kemudian membawa Zakuan Harith Mikhail melawat Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jempol dan menghabiskan masa kira-kira 25 minit di sana.

Ibunya, Fazlina Mohd Said, 44, berkata, anaknya itu amat meminati Nik Ezanee dan sentiasa mengikut perkembangan pegawai polis berkenaan menerusi TikTok. Katanya, anaknya bersungguh-sungguh mahu berjumpa dengan Nik Ezanee ketika mereka berbual sebelum Ramadan lalu berikutan teruja dengan keperibadiannya, malah anaknya turut menggunting rambut mengikut gaya Nik Ezanee.

“Saya terkesan dengan permintaan anak kerana memahami apa yang sedang dilalui oleh anak kelima daripada enam beradik itu, malah doktor yang merawatnya juga memaklumkan harapan untuk sembuh sangat tipis. Sebagai ibu saya reda dengan ujian ini, malah sedaya upaya menunaikan impiannya bagi berjumpa dengan idolanya,” katanya ketika ditemui di kediamannya.

Fazlina berkata, sebelum hari raya, dia berjumpa dengan anggota di IPD Jempol sebelum diminta berhubung dengan pihak berkaitan di Bukit Aman. Dia kemudian cemas apabila anaknya itu kemudian dimasukkan ke wad Hospital Jempol pada hari raya pertama dan berada di wad sehingga raya kelima. 

“Saya kemudian menghubungi Bahagian Perhubungan Awam Bukit Aman sebelum diminta menghantar maklumat berkaitan Zakuan Harith Mikhail kepada pegawai berkenaan.  Zakuan Harith Mikhail sekali dimasukkan ke wad pada hari raya ke tujuh namun kali ini di Hospital Tuanku Ampuan Najihah ( HTAN ) Kuala Pilah,”katanya.

Fazlina berkata, pada Isnin lalu, Nik Ezanee sendiri menghubunginya akan datang berjumpa anaknya sama ada pada hari itu atau keesokannya. Namu, dia terkejut apabila Nik Ezanee tiba di kediamannya pada 4 petang dan datang bersama dengan pemandunya Katanya, pegawai polis itu berbual dengan anaknya kira-kira 60 minit sebelum dibawa bersiar – siar dan melawat IPD Jempol. 

“Dia paling gembira kerana impian untuk berjumpa idolanya itu menjadi kenyataan malah anak turut memotong gambar berkaitan Nik Ezanee dan menampalnya pada kertas dan akan membelek pada setiap masa,” katanya.

Bercerita lanjut mengenai penyakit anaknya itu, Fazlina berkata, sejak berusia tiga bulan sudah enam pembedahan berkaitan jantung dijalani anaknya itu. 

“Rawatan di Institut Jantung Negara (IJN) ketika ini tidak menentu dan mengikut keadaan kesihatan anak. Biarpun harapan untuk sembuh dianggap tipis saya berserah semuanya kepada Allah dan berharap keajaiban akan berlaku,” kata ibu tunggal itu lagi. 

Fazlina berkata ketika ini dia menerima bantuan bulanan berjumlah RM300 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat ( JKM ) selain bergantung hasil pendapatan sebagai peniaga makanan bagi membiayai keperluan rawatan anaknya itu. 

Orang ramai yang mahu membantu keluarga itu boleh menghubungi Fazlina di talian 010-5306436. – Harian Metro