Input your search keywords and press Enter.

Pintu Pagar Semua Balai Polis Ditutup Selepas 10 Malam – Saifuddin

M Update, 09/07/2024 – Pintu pagar balai polis di seluruh negara akan ditutup selepas jam 10 malam sebagai langkah untuk memperketatkan keselamatan di premis berkenaan susulan insiden di Balai Polis Ulu Tiram, Johor baru-baru ini. Ini dimaklumkan oleh Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Justeru, langkah itu diambil sebagai mengimbangi keperluan untuk masyarakat dan menjaga keselamatan anggota bertugas.

“Ekoran peristiwa di Balai Polis Ulu Tiram, tindakan segera PDRM adalah memperketatkan prosedur operasi standard bagi semua kawasan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD), balai dan premis utama polis di bawah arahan pentadbiran supaya perbaiki beberapa arahan.

“Susulan isu sama, arahan pentadbiran perintah tetap Ketua Polis Negara turut memasukkan supaya balai polis ditutup selepas 10 malam.

“Kita kena imbangi balai polis sebagai tempat rakyat mengadu dan dalam masa sama balai polis juga turut jadi sasaran. Jadi, kita kena imbangi kedua-duanya,” katanya.

Beliau berkata demikian di Dewan Rakyat pada Selasa, menjawab soalan Datuk Seri Richard Riot (GPS – Serian) mengenai langkah untuk memperketatkan keselamatan di balai polis di Malaysia susulan insiden baru-baru ini.