Input your search keywords and press Enter.

Bayar Balik Atau Pelajar Baharu Tidak Dapat PTPTN

M Update, 4/3/2019 – Pengerusi Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), Wan Saiful Wan Jan meminta agar peminjam PTPTN menjelaskan pinjaman mereka supaya wang tersebut boleh digunakan untuk memberi pinjaman kepada pemohon baharu.

Kegagalan peminjam membayar balik pinjaman mungkin akan menjejaskan peluang pelajar-pelajar yang baharu memasuki institusi pengajian tinggi mendapat bantuan agensi itu.

Sejak PTPTN diwujudkan 21 tahun lepas seramai 362,000 daripada 1.9 juta orang peminjam tidak membayar balik pinjaman mereka berjumlah RM2.7 bilion.

Jika seorang peminjam dikecualikan membayar balik pinjaman, bermakna seorang pelajar baharu tidak akan mendapat pinjaman.

Peminjam harus sedar wang yang digunakan untuk memberi pinjaman kepada mereka dipinjam oleh PTPTN daripada bank yang dikenakan faedah sebanyak lima peratus sedangkan pelajar dikenakan faedah satu peratus sahaja oleh PTPTN.

Sehingga sekarang PTPTN mempunyai hutang pokok dengan bank sebanyak RM40 bilion dan faedah pinjaman itu sahaja berjumlah RM12 bilion.

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply