Input your search keywords and press Enter.

Tiga Pelajar Malaysia Menang Anugerah Utama di Korea Selatan

M Update, 1/8/2019 – Tiga pelajar Malaysia dari Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Tun Abdul Razak, Pekan, Pahang, memenangi anugerah utama pasukan terbaik pada pertandingan Olimpiad Standard Antarabangsa ke-14 di Anseong, Korea Selatan.

Farhah Batrisyia Abdul Rahim, Nur Amalina Diyana Azman dan Nur Isyirah Zulkafli, bersama guru mereka Rose Nabiella Muhd ​​Rusli, meraih Anugerah Perdana Menteri Republik Korea, dan membawa pulang hadiah wang tunai KRW2000,000 (RM6,958.33).

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri dalam satu kenyataan semalam berkata, pasukan itu mengalahkan 48 pasukan lain. Sembilan negara merangkumi China, Ecuador, Indonesia, Jepun, Kenya, Korea Selatan, Malaysia, Peru dan Singapura menyertai pertandingan itu.

Sementara itu, pasukan lain dari Malaysia, Sekolah Menengah Sains Hulu Terengganu, Kuala Berang, Terengganu, menerima Anugerah Khas Institut Penilaian Teknologi Industri Korea (KEIT) untuk prestasi baik dalam penulisan dokumen standard/teknikal, persembahan lisan dan semangat berpasukan.

Menurut kenyataan itu, pelajar dicabar menghasilkan dokumen standard/teknikal mengenai topik – Robot untuk Penggunaan Rumah – Kriteria Prestasi dan Kaedah Ujian Berkaitan untuk Dry Cleaning Robot (Kategori Sekolah Menengah) dan Unmanned Aerial Vehicle – Performance Criteria dan Test Method of Camera Drone (Middle School Category).

Melalui pertandingan anjuran Agensi Teknologi dan Standard Korea (KATS) dan Persatuan Standard Korea (KSA), pelajar bukan sahaja diuji dengan pengetahuan standardisasi dari perspektif teori.

Mereka juga perlu mengintegrasikan kreativiti, pengetahuan saintifik, dan teknologi, mewujudkan peluang dinamik dan menarik di kalangan generasi muda ini untuk meneroka dunia standardisasi. – Bernama

Leave a Reply