Input your search keywords and press Enter.

Kertas Putih Pertahanan Negara Dibentang 2 Disember ini

M Update, 15/10/2019 – Kertas Putih Pertahanan Negara kini dalam peringkat akhir penyediaan dan dijangka dibentangkan di Dewan Rakyat pada 2 Disember ini.

Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu berkata, draf awal kertas putih itu telah diluluskan selepas dibentangkan pada Mesyuarat Keselamatan Negara yang dipengerusikan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad semalam.

“Ini adalah peringkat akhir dan kertas putih ini adalah sebagai panduan untuk Kementerian Pertahanan dalam rancangan 10 tahun bagi kementerian itu,” katanya.

Mohamad berkata, Kertas Putih Pertahanan yang pertama kali dibuat di Malaysia itu mengambil contoh beberapa negara lain antaranya Brunei, Australia, Jerman dan New Zealand. Dalam perkembangan lain, Mohamad berkata, Kementerian Pertahanan merupakan penerima kelima terbesar dalam Belanjawan 2020 dengan jumlah peruntukan sebanyak RM15.6 bilion.

Beliau berkata, bagi program kesiapsiagaan dan operasi dalam memastikan kedaulatan negara terus dipertahan, sebanyak RM5.7 bilion diperuntukkan kepada Tentera Darat Malaysia (TLDM) berjumlah RM2 bilion, Tentera Udara Diraja Malaysia (RM2.5 bilion) dan RM1.4 bilion untuk Angkatan Bersama. Komitmen akan diteruskan bagi memastikan setiap perancangan perbelanjaan mengikut prosedur sedia ada bagi mengelak berlakunya pembaziran,” katanya.

Sementara itu, Mohd Reza berkata, kerajaan bercadang untuk menyediakan kira-kira 20 bot Pemintas Laju (Fast Interceptor Crafts) sebagai usaha mempertahankan perairan negara terutama di Sabah. Beliau berkata, kira-kira RM220 juta disediakan untuk membeli bot itu dan tender telah dibuka bagi proses pembelian. – Bernama

Leave a Reply