Input your search keywords and press Enter.

Taska Sudah Boleh Beroperasi, Tadika Dijangka Mula Julai

M Update, 2/6/2020 – Kerajaan bersetuju supaya baki 6,696 taman asuhan kanak-kanak (taska) dibenar memulakan operasi, mulai hari ini.

Menteri Kanan (keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata sebelum ini hanya 304 taska yang dibenar beroperasi mengikut peraturan dan prosedur operasi standard (SOP).

“Hari ini, kita minta Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat memperkemas SOP taska. Kita sudah setuju dengan SOP yang lengkap, kemas dan mereka juga sudah bincang dengan Kementerian Kesihatan.

“Ini termasuk SOP lengkap sewaktu hantar bayi ke taska, sewaktu penjagaan, sewaktu ambil anak pulang,” katanya pada sidang media di Putrajaya, hari ini.

Sementara bagi operasi di taman didikan kanak-kanak (tadika), beliau berkata, Kementerian Pendidikan akan menyediakan SOP khusus bagi diselaraskan dengan semua operasi tadika yang dikendalikan semua kementerian.

“Kita tunggu mereka bentang SOP lengkap dulu. Kalau nak buka Julai ini, kita akan benarkan, tapi kita mahu lihat dengan teliti SOP tersebut,” katanya.

Leave a Reply