Input your search keywords and press Enter.

Singapura Mahu Terus Perkukuh Hubungan Dengan Malaysia

M Update, 23/6/2022 – Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong berharap untuk membina hubungan lebih kukuh antara republik itu dan Malaysia, termasuk dengan negeri Perak.

Beliau berkata demikian dalam kemas kini Facebooknya mengenai pertemuannya dengan Timbalan Yang di-Pertuan Agong Sultan Nazrin Shah.

Sultan Nazrin yang juga Sultan Perak kini dalam rangka lawatan empat hari ke Singapura bermula Selasa atas undangan Lee.

“Gembira kami dapat bertemu secara bersemuka lagi kerana sempadan telah dibuka semula. Kami membincangkan perkembangan serantau dan mengenai bidang kerjasama yang boleh diperkukuhkan lagi antara Singapura dan Perak,” tulis Lee.

Menurut Kementerian Luar Singapura, Sultan Nazrin akan mengadakan pertemuan dengan beberapa menteri Singapura termasuk Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Lawrence Wong, Menteri Kanan dan Menteri Penyelaras Keselamatan Negara Teo Chee Hean dan Menteri Kanan Emeritus Goh Chok Tong. Sultan Perak juga akan diberi taklimat mengenai Rancangan Hijau Singapura 2030.