Input your search keywords and press Enter.

Macam dah tahu perjalanan ‘terakhir’

M-Update,11/2/2019, KUALA TERENGGANU – Status dimuat naik Abdul Bari Asyraf Mohd yang dianggap sebagai wira penyelamat mengundang rasa sedih netizen. Malah, kebanyakan warganet mengakui kagum dengan pemuda itu dan turut bersedih dengan insiden yang menimpa walaupun tidak mengenalinya secara dekat.

Menggunakan nama pena sebagai Pok Rok, laman facebooknya menjadi perhatian ramai selepas berita kehilangannya mendapat liputan meluas. Abdul Bari hilang dari permukaan air setelah menyelamatkan mangsa dalam kenderaan pacuan empat roda yang terjunam ke dalam Sungai Terengganu. Status yang dimuat naik Allahyarham pada 5 Disember lalu, ‘selamat tinggal kenangan dengan senyum aku lepaskan kau pergi’ seolah-olah menggambarkan pemuda itu telah mengetahui apa yang bakal terjadi kepada dirinya.

Selain itu, pemuda itu juga pernah menyatakan hasrat untuk berada dalam kalangan orang-orang beriman keka menjawab pertanyaan rakannya menerusi media sosial. Walaupun mungkin dianggap sebagai satu jenaka, jawapan spontan itu meninggalkan kesan mendalam lebih-lebih kepada individu yang mengenali Abdul Bari. Wira itu juga disifatkan sebagai seorang yang suka bergurau, agak nakal dan suka menolong.

Perkongsian oleh Tengku Nadia Tengku Ahmad menceritakan bahawa Allahyarham pernah menyatakan hasrat untuk mati syahid 14 tahun lalu, ketika masih dibangku sekolah. Selain Tengku Nadia, bapa saudara Abdul Bari yang menggunakan nama pena Pok Kob juga meluahkan perkara yang sama. Katanya, beliau pernah berbual bersama dan Allahyarham pernah menyatakan hasrat untuk syahid di jalan ALLAH.

Jumaat lalu, Abdul Bari Asyraf, 31, hilang selepas menyelamatkan lima penumpang Mitsubishi Storm yang terjunam ke dalam Sungai Terengganu, di Pulau Warisan. Jasad Allahyarham ditemui jam 7.24 pagi semalam di sekitar muka kuala tanjung, pada jarak 2.5 km daripada lokasi dipercayai lemas.

–SinarHarian

Leave a Reply