Input your search keywords and press Enter.

5,000 Aduan Hina Agama, Nabi Dirujuk Kepada Polis, SKMM

M Update, 28/8/2019 – Kira-kira 5,000 aduan berkaitan penulisan atau provokasi bersifat menghina agama Islam dan Nabi Muhammad SAW yang diterima melalui unit pemantau Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dirujuk kepada pihak berkuasa untuk tindakan lanjut.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof, berkata ia adalah sebahagian daripada puluhan ribu aduan yang diterima unit berkenaan sejak ditubuhkan Mac lalu bagi memantau penulisan berbentuk provokasi di semua media termasuk media sosial.

“Sejak talian aduan dibuka, kita terima berpuluh-puluh aduan di mana ada satu ketika unit itu menerima sehingga 10,000 aduan sehari. Daripada jumlah itu, lebih kurang 5,000 aduan dirujuk kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk tindakan lanjut,” katanya.

Daripada aduan itu, difahamkan empat kes disabitkan di mahkamah dan pelakunya dijatuhkan hukuman,” katanya. Langkah menubuhkan unit pemantau yang bekerjasama dengan PDRM dan SKMM itu menunjukkan pihaknya tidak berdiam diri dalam menjaga kepentingan Islam walaupun secara perundangan akta mengenainya bukan di bawah bidang kuasanya.

Beliau menarik perhatian bahawa daripada aduan yang diterima, terdapat akaun palsu yang sengaja diwujudkan individu tertentu bagi membangkitkan sentimen perkauman melalui tulisan provokatif berkaitan agama yang dimuat naik di media sosial. Unit Pemantau JAKIM dilancarkan pada 8 Mac lalu rentetan kes menghina Nabi Muhammad SAW dan perbuatan mempersendakan agama Islam.

Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat atau aduan boleh menyalurkannya ke aplikasi WhatsApp di talian hotline 010-3005260 atau e-mel kepada aduan@islam.gov.my. – BERNAMA

Leave a Reply