Input your search keywords and press Enter.

Azmin Ketuai Delegasi Ke Thailand Dan Singapura

M Update, 20/9/2019 – Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengetuai delegasi Malaysia dalam lawatan kerjanya ke Thailand dan Singapura bermula hari ini hingga 22 September.

Pejabat Menteri Hal Ehwal Ekonomi (MEA) berkata lawatan itu adalah sebahagian daripada langkah proaktif yang dilaksanakan kerajaan Malaysia untuk meningkatkan hubungan dua hala dengan jirannya paling dekatnya.

Menurut MEA dalam satu kenyataan, Azmin dijadualkan meraikan ulang tahun ke-40 Pihak Berkuasa Bersama Malaysia-Thailand (MTJA) di sini hari ini di mana beliau akan memberi ucapan pada majlis makan malam gala bertemakan “40 Tahun Kemakmuran Dikongsi. Kerjasama antara kedua-dua negara melalui MTJA menjana pendapatan AS$10.1 bilion, secara kumulatif dihantar ke Malaysia dan Thailand, dengan setiap negara menerima AS$5.05 bilion sejak gas pertama dibekalkan pada tahun 2005,” katanya.

Azmin juga dijadual bertemu Menteri Tenaga Thailand Sontirat Sontijirawong ketika sambutan ulang tahun ke-40 MTJA. MTJA ditubuhkan pada tahun 1979 sebagai badan bersama untuk mengambil semua hak dan tanggungjawab bagi pihak kerajaan Malaysia dan Thailand untuk meneroka dan mengeksploitasi sumber hidrokarbon di Kawasan Pembangunan Bersama di Narathiwat dan Kota Bharu untuk kepentingan utama kedua-dua negara. Delegasi Malaysia terdiri daripada pegawai kanan daripada MEA dan diplomat daripada Kedutaan Malaysia di Bangkok.

Pada Sabtu, Azmin akan berlepas ke Singapura dengan beliau akan bertemu dengan anggota kanan kerajaan Singapura untuk mengukuhkan lagi hubungan dua hala. Azmin dijangka bertemu Menteri Perdagangan dan Industri Singapura Chan Chun Sing di luar acara Grand Prix Formula 1™ Singapura Singapore Airlines 2019. – BERNAMA

Leave a Reply