Input your search keywords and press Enter.

Keterlaluan Tuduh Anggota Polis Tidak Solat – KPN

M Update, 12/8/2020 – Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador menyifatkan dakwaan dibuat pemilik Hot Burger Malaysia, Mohd Asri Hamid atau Asri Janggut yang anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak menjaga solat sebagai keterlaluan.

Beliau juga berkata isu itu tidak sepatutnya dibangkitkan dalam khalayak ramai.

“Ini (solat) soal kita dengan Tuhan dan PDRM tidak pernah ketepikan. Didikan moral dan agama sentiasa disemarakkan dalam pasukan.

“Orang kena tahu yang PDRM juga ada hafiz dan setiap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di seluruh negara mempunyai surau,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Serah Terima Tugas Pengarah Jabatan Logistik dan Teknologi Bukit Aman di Mes Pegawai Kanan, Bukit Aman, hari ini.

Beliau berkata pihaknya menyediakan prasarana dan sentiasa memberi ruang untuk setiap pegawai dan anggota melaksanakan kewajipan masing-masing.

“Saya tidak boleh paksa semua orang sembahyang. Itu antara diri masing-masing dengan Tuhan,” katanya.

Menurut Abdul Hamid, setiap calon konstabel dan pegawai bagi pengambilan baharu juga diwajibkan menjalani ujian agama.

“Ini sudah lama dilakukan dan ujian kefahaman asas agama kepada calon agama Islam ini membolehkan PDRM nilai siapa yang layak untuk menjadi anggota polis. Dalam Rukun Negara juga jelas mengatakan yang asasnya adalah Kepercayaan Kepada Tuhan. Pucuk pimpinan tidak mahu orang berisiko diberi kuasa,” katanya.

Semalam, satu klip video berdurasi 31 saat memaparkan Mohd Asri, 42, dalam satu sidang media mendakwa anggota polis serta tentera tidak menjaga solat. – BERNAMA