Input your search keywords and press Enter.

GetWellSoonMalaysia : Doakan yang terbaik buat Malaysia dan Hentikanlah Buli Siber

 1. Sebagai warga KKM, bohonglah, tipulah kalau saya tak rasa sedih bila mana hampir setiap posting daripada KKM diperlekeh, digelak, dan dikomen sebegitu teruk seolah-olah KKM ini tidak pernah berjasa pun terhadap negara dalam menangani pandemik Covid-19 ini.
 2. Kebelakangan ini, boleh dilihat apa2 sahaja yg di post oleh admin KKM, tidak kiralah apa2 info tentang kesihatan khususnya tentang Covid-19 ini.
 3. Habis page KKM ini diserang begitu teruk oleh netizen sedemikian rupa sehingga page tersebut terpaksa menutup ruangan komen.
 4. Bagi saya ini juga termasuk dalam kategori โ€œ๐˜พ๐™ฎ๐™—๐™š๐™ง ๐™—๐™ช๐™ก๐™ก๐™ฎ”. Ya mungkin keadaan yg semakin parah ni menyebabkan segelintir netizen meluahkan perasaan “tak puas hati” terhadap peningkatan kes dan juga berkenaan vaksin.
 5. Sepatutnya, medan ruangan komen ini dijadikan ruangan untuk kita sesama kita saling menguatkan antara satu dengan yg lain. Komen2 seperti kata-kata perangsang harus terus dilontarkan agar komen2 ini menjadi penguat semangat kepada kita semua.
 6. ๐™๐™–๐™๐™ช๐™ ๐™–๐™ ๐™จ๐™–๐™๐™–๐™—๐™–๐™ฉ ๐™๐˜ฝ ๐™ฎ๐™œ ๐™จ๐™–๐™ฎ๐™– ๐™ ๐™–๐™จ๐™ž๐™๐™ž ๐™จ๐™š๐™ข๐™ช๐™–, ๐™™๐™–๐™ก๐™–๐™ข ๐™ ๐™–๐™ก๐™–๐™ฃ๐™œ๐™–๐™ฃ ๐™ง๐™–๐™ ๐™ฎ๐™–๐™ฉ ๐™ˆ๐™–๐™ก๐™–๐™ฎ๐™จ๐™ž๐™–, ๐™ž๐™จ๐™ช ๐™ ๐™š๐™จ๐™ž๐™๐™–๐™ฉ๐™–๐™ฃ ๐™ข๐™š๐™ฃ๐™ฉ๐™–๐™ก ๐™จ๐™š๐™ฅ๐™š๐™ง๐™ฉ๐™ž ๐˜ฟ๐™š๐™ฅ๐™ง๐™š๐™จ๐™จ๐™ž๐™ค๐™ฃ & ๐˜ผ๐™ฃ๐™ญ๐™ž๐™š๐™ฉ๐™ฎ ๐™ข๐™š๐™ง๐™ช๐™ฅ๐™–๐™ ๐™–๐™ฃ ๐™จ๐™ช๐™–๐™ฉ๐™ช ๐™ฎ๐™œ ๐™ข๐™š๐™ข๐™—๐™ž๐™ข๐™—๐™–๐™ฃ๐™œ๐™ ๐™–๐™ฃ ๐™ ๐™ž๐™ฉ๐™– ๐™จ๐™š๐™ข๐™ช๐™–.
 7. Jika melihat daripada data National Health & Morbidity Survey 2019โ€ฆ.hampir setengah juta rakyat Malaysia yang mengalami simptom anxiety dan depression ini.
 8. Perkara ini pun menjadi suatu yg kita semua tidak boleh pandang enteng! Kerana komen2 yg dilontarkan secara “tidak sihat” boleh menjadi trigger kepada mereka yg membacanya, apatah lagi mereka2 yg sedang mengalami penyakit anxiety n depression ini.
 9. Ada klien/pesakit yg menjalani sesi kaunseling dengan saya menyatakan debaran yg sangat kuat, fikiran menjadi kusut, ketakutan yg tiba-tiba sahaja muncul di kotak pemikiran dan seolah-olah mereka merasakan akan mati dan menangis ketakutan setelah membaca komen2 negatif (terutamanya tentang vaksin dan virus Covid-19).
 10. Perasan takut dan bimbang yg sedia ada menjadi lagi teruk setelah membaca dna membayangkan apa yg dibaca. Bukan mereka hendakkan begitu, tetapi itulah simptom yg berlaku bg mereka yg mengalami isu ini.
 11. Ya, mungkin ada dalam kalangan kita tak cakna isu ini. Tahukah anda bahawa bukan sahaja org dewasa yg membaca komen2 yg tidak sihat yg dilontarkan di ruangan komen page KKM, ada juga dalam kalangan kanak-kanak, remaja yg turut membacanya.
 12. Ada dalam kalangan mereka yg sihat tiba-tiba simptom2 anxiety atau depression ini develop (muncul) dalam diri mereka setelah mereka membaca komen2 negatif dan yg tidak sepatutnya. Ya ada dalam kalangan klien/pesakit saya mengalami keadaan seperti ini.
 13. Mungkin ada dlm kalangan kita tak kisah apa2 sahaja yg ditaip di ruangan komen, namun percayalah, tanpa kita sedar perkataan-perkataan yg kita tulis itu menjadi punca kepada pembinaan simptom-simptom anxiety (kebimbangan) dalam diri org lain.
 14. Bagi yg komen seolah-olah mencarut atau mengeluarkan perkataan yg tidak baik, dibimbangi adik2 kita yg generasi muda ni terikut-ikut, maklumlah kerana hampir seliruh komen yg dilontarkan bersifat abusive.
 15. Pada Hari baik dan bulan yg baik ni, mari Sama-sama kita penuhkan komen yg baik2 juga.. Banyakkan komen saranan dan pandangan sahabat2 warga FB semua di ruangan komen KKM.
 16. Mana tahu apabila netizen bersatu dalam memberi pandangan kepada pihak kerajaan dan KKM, mudah-mudahan pandangan tersebut dibawa ke atas utk diperhalusi.
 17. Page KKM yg menjadi info UTAMA dalam penyampai maklumat kepada public tidak disalahertikan dan semoga cyber bully ini dihentikan segera. Bukan kepada page KKM semata-mata sahaja tetapi juga kepada semua page yg kita lawati.
 18. Mari kita bagi semangat kepada semua frontliners (pejuang barisan hadapan) tak kiralah mereka doktor, jururawat, MA, PPK, Pemandu Ambulan, Pegawai Psikologi, juru xray, dietitian, pharmacist, OT, abg RELA, abg Polis, abg JPAM, abg Askar, abg Bomba, dan banyak lagi yg tak dpt disenaraikan termasuk semua kita rakyat Malaysia. Kita adalah frontliner untuk negara kita di saat yg genting ini!
 19. Kita juga berharap tindakan yg drastik dan berkesan akan diambil serius oleh pihak kerajaan dalam membanteras atau menyekat penularan Covid-19 ini.
 20. Sebagai warga KKM, bohonglah, tipulah kalau saya tak rasa sedih bila mana hampir setiap posting daripada KKM diperlekeh, digelak, dan dikomen sebegitu teruk seolah-olah KKM ini tidak pernah berjasa pun terhadap negara dalam menangani pandemik Covid-19 ini.
 21. Kebelakangan ini, boleh dilihat apa2 sahaja yg di post oleh admin KKM, tidak kiralah apa2 info tentang kesihatan khususnya tentang Covid-19 ini.
 22. Habis page KKM ini diserang begitu teruk oleh netizen sedemikian rupa sehingga page tersebut terpaksa menutup ruangan komen.
 23. Bagi saya ini juga termasuk dalam kategori โ€œ๐˜พ๐™ฎ๐™—๐™š๐™ง ๐™—๐™ช๐™ก๐™ก๐™ฎ”. Ya mungkin keadaan yg semakin parah ni menyebabkan segelintir netizen meluahkan perasaan “tak puas hati” terhadap peningkatan kes dan juga berkenaan vaksin.
 24. Sepatutnya, medan ruangan komen ini dijadikan ruangan untuk kita sesama kita saling menguatkan antara satu dengan yg lain. Komen2 seperti kata-kata perangsang harus terus dilontarkan agar komen2 ini menjadi penguat semangat kepada kita semua.
 25. ๐™๐™–๐™๐™ช๐™ ๐™–๐™ ๐™จ๐™–๐™๐™–๐™—๐™–๐™ฉ ๐™๐˜ฝ ๐™ฎ๐™œ ๐™จ๐™–๐™ฎ๐™– ๐™ ๐™–๐™จ๐™ž๐™๐™ž ๐™จ๐™š๐™ข๐™ช๐™–, ๐™™๐™–๐™ก๐™–๐™ข ๐™ ๐™–๐™ก๐™–๐™ฃ๐™œ๐™–๐™ฃ ๐™ง๐™–๐™ ๐™ฎ๐™–๐™ฉ ๐™ˆ๐™–๐™ก๐™–๐™ฎ๐™จ๐™ž๐™–, ๐™ž๐™จ๐™ช ๐™ ๐™š๐™จ๐™ž๐™๐™–๐™ฉ๐™–๐™ฃ ๐™ข๐™š๐™ฃ๐™ฉ๐™–๐™ก ๐™จ๐™š๐™ฅ๐™š๐™ง๐™ฉ๐™ž ๐˜ฟ๐™š๐™ฅ๐™ง๐™š๐™จ๐™จ๐™ž๐™ค๐™ฃ & ๐˜ผ๐™ฃ๐™ญ๐™ž๐™š๐™ฉ๐™ฎ ๐™ข๐™š๐™ง๐™ช๐™ฅ๐™–๐™ ๐™–๐™ฃ ๐™จ๐™ช๐™–๐™ฉ๐™ช ๐™ฎ๐™œ ๐™ข๐™š๐™ข๐™—๐™ž๐™ข๐™—๐™–๐™ฃ๐™œ๐™ ๐™–๐™ฃ ๐™ ๐™ž๐™ฉ๐™– ๐™จ๐™š๐™ข๐™ช๐™–.
 26. Jika melihat daripada data National Health & Morbidity Survey 2019โ€ฆ.hampir setengah juta rakyat Malaysia yang mengalami simptom anxiety dan depression ini.
 27. Perkara ini pun menjadi suatu yg kita semua tidak boleh pandang enteng! Kerana komen2 yg dilontarkan secara “tidak sihat” boleh menjadi trigger kepada mereka yg membacanya, apatah lagi mereka2 yg sedang mengalami penyakit anxiety n depression ini.
 28. Ada klien/pesakit yg menjalani sesi kaunseling dengan saya menyatakan debaran yg sangat kuat, fikiran menjadi kusut, ketakutan yg tiba-tiba sahaja muncul di kotak pemikiran dan seolah-olah mereka merasakan akan mati dan menangis ketakutan setelah membaca komen2 negatif (terutamanya tentang vaksin dan virus Covid-19).
 29. Perasan takut dan bimbang yg sedia ada menjadi lagi teruk setelah membaca dna membayangkan apa yg dibaca. Bukan mereka hendakkan begitu, tetapi itulah simptom yg berlaku bg mereka yg mengalami isu ini.
 30. Ya, mungkin ada dalam kalangan kita tak cakna isu ini. Tahukah anda bahawa bukan sahaja org dewasa yg membaca komen2 yg tidak sihat yg dilontarkan di ruangan komen page KKM, ada juga dalam kalangan kanak-kanak, remaja yg turut membacanya.
 31. Ada dalam kalangan mereka yg sihat tiba-tiba simptom2 anxiety atau depression ini develop (muncul) dalam diri mereka setelah mereka membaca komen2 negatif dan yg tidak sepatutnya. Ya ada dalam kalangan klien/pesakit saya mengalami keadaan seperti ini.
 32. Mungkin ada dlm kalangan kita tak kisah apa2 sahaja yg ditaip di ruangan komen, namun percayalah, tanpa kita sedar perkataan-perkataan yg kita tulis itu menjadi punca kepada pembinaan simptom-simptom anxiety (kebimbangan) dalam diri org lain.
 33. Bagi yg komen seolah-olah mencarut atau mengeluarkan perkataan yg tidak baik, dibimbangi adik2 kita yg generasi muda ni terikut-ikut, maklumlah kerana hampir seliruh komen yg dilontarkan bersifat abusive.
 34. Pada Hari baik dan bulan yg baik ni, mari Sama-sama kita penuhkan komen yg baik2 juga.. Banyakkan komen saranan dan pandangan sahabat2 warga FB semua di ruangan komen KKM.
 35. Mana tahu apabila netizen bersatu dalam memberi pandangan kepada pihak kerajaan dan KKM, mudah-mudahan pandangan tersebut dibawa ke atas utk diperhalusi.
 36. Page KKM yg menjadi info UTAMA dalam penyampai maklumat kepada public tidak disalahertikan dan semoga cyber bully ini dihentikan segera. Bukan kepada page KKM semata-mata sahaja tetapi juga kepada semua page yg kita lawati.
 37. Mari kita bagi semangat kepada semua frontliners (pejuang barisan hadapan) tak kiralah mereka doktor, jururawat, MA, PPK, Pemandu Ambulan, Pegawai Psikologi, juru xray, dietitian, pharmacist, OT, abg RELA, abg Polis, abg JPAM, abg Askar, abg Bomba, dan banyak lagi yg tak dpt disenaraikan termasuk semua kita rakyat Malaysia. Kita adalah frontliner untuk negara kita di saat yg genting ini!
 38. Kita juga berharap tindakan yg drastik dan berkesan akan diambil serius oleh pihak kerajaan dalam membanteras atau menyekat penularan Covid-19 ini.

๐‘ญ๐’Š๐’Œ๐’Š๐’“๐’Œ๐’‚๐’ ๐’š๐’‚๐’๐’ˆ ๐’ƒ๐’‚๐’Š๐’Œ-๐’ƒ๐’‚๐’Š๐’Œ,
๐‘บ๐’‚๐’๐’ˆ๐’Œ๐’‚๐’Œ๐’‚๐’ ๐’š๐’‚๐’๐’ˆ ๐’ƒ๐’‚๐’Š๐’Œ-๐’ƒ๐’‚๐’Š๐’Œ,
๐‘ฏ๐’‚๐’“๐’‚๐’‘๐’Œ๐’‚๐’ ๐’š๐’‚๐’๐’ˆ ๐’ƒ๐’‚๐’Š๐’Œ-๐’ƒ๐’‚๐’Š๐’Œ,
๐‘ซ๐’๐’‚๐’Œ๐’‚๐’ ๐’š๐’‚๐’๐’ˆ ๐’ƒ๐’‚๐’Š๐’Œ-๐’ƒ๐’‚๐’Š๐’Œ,
๐‘ฐ๐’๐’”๐’š๐’‚-๐‘จ๐’๐’๐’‚๐’‰ ๐’”๐’†๐’Ž๐’–๐’‚๐’๐’š๐’‚ ๐’ƒ๐’‚๐’Š๐’Œ.

Afandy Bin Sutrisno Tanjung
Pegawai Psikologi (Kaunseling)
Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA (KKM)

Artikel ini adalah pendapat individu dan tidak semestinya mewakili pendirian M-Update