Input your search keywords and press Enter.

Huawei Tipu Bank, Curi Dokumen Rahsia

The Huawei Technologies Co. is displayed at an event to unveil the “Balong 5000” chip for 5G devices in Beijing, China, on Thursday, Jan. 24, 2019. Huawei unveiled the “Balong 5000” chip, the worlds first intended for use in 5G devices. Photographer: Giulia Marchi/Bloomberg via Getty Images

M Update, 29/1/2019 – Amerika Syarikat (AS) mendakwa Huawei Technologies Co Ltd, ketua pegawai kewangannya dan dua rakan gabungan dengan penipuan untuk melanggar sekatan terhadap Iran.

Dalam 13 pendakwaan, Jabatan Kehakiman berkata Huawei memperdaya sebuah bank global dan pihak berkuasa AS berhubung hubungannya dengan anak syarikat, Skycom Tech dan Huawei Device USA Inc, bagi membolehkannya menjalankan perniagaan di Iran.

Dalam kes berasingan, Jabatan Kehakiman juga mendakwa Huawei mencuri rahsia perdagangan, penipuan menggunakan teknologi maklumat dan telekomunikasi (ICT) dan menghalang keadilan berhubung tuduhan mencuri teknologi robotik daripada syarikat penerbangan T-Mobile US Inc untuk menguji ketahanan telefon pintar.

T-Mobile menuduh Huawei mencuri teknologi, yang dikenali sebagai “Tappy,” yang meniru jari manusia dan digunakan untuk menguji telefon pintar.

Huawei berkata, kedua-dua syarikat itu menyelesaikan pertikaian mereka pada 2017.

Tuduhan itu menambah tekanan kepada Huawei, pembuat peralatan telekomunikasi terbesar di dunia, dari kerajaan AS yang cuba menghalang syarikat AS membeli router dan suis Huawei dan menekan sekutunya untuk melakukan perkara yang sama.

Sumber: Berita Harian, Reuters

Leave a Reply