Input your search keywords and press Enter.

Agong Terima Watikah Lima Perwakilan Asing Ke Malaysia

M Update, 16/1/2020 – Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, hari ini, menerima watikah pelantikan lima ketua perwakilan asing ke Malaysia, di Istana Negara di sini.

Turut berangkat ke istiadat itu, Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Ketua perwakilan asing berkenaan ialah Hiroshi Oka dari Jepun; Lee Chi Beom (Korea Selatan); Cheuy Vichet (Kemboja); Ivan Velimir Starcevic (Croatia) dan Nail Latypov dari Russia.

Oka memulakan kerjaya di Kementerian Luar Jepun pada 1982 dan pernah berkhidmat di beberapa negara termasuk Arab Saudi dan United Kingdom, selain menjadi Ketua Pengarah Biro Hal Ehwal Timur Tengah dan Afrika, pada 2017.

Chi Beom pula pernah menjadi Presiden di Perbadanan Alam Sekitar dan Sumber Korea pada 2003 sebelum dilantik Menteri Alam Sekitar pada 2006.

Vichet yang berkelulusan undang-undang pernah berkhidmat sebagai Setiausaha Pertama di Kedutaan Kemboja di Jepun dari 2007 hingga 2014.

Sebelum ini, Starcevic berkhidmat sebagai Pengarah Euroasia, Perkongsian Timur, Asia dan Oceania di Kementerian Luar Croatia, manakala Latypov pula adalah Timbalan Pengarah Jabatan Konsular di Kementerian Luar Russia dari 2015 hingga 2019.

Terdahulu sebelum istiadat berlangsung, semua ketua perwakilan asing berkenaan diberi tabik hormat oleh kawalan kehormatan utama di perkarangan Istana Negara.– BERNAMA

Leave a Reply