Input your search keywords and press Enter.

Agong Jalani Pemeriksaan Kesihatan, Rawatan Susulan Di IJN

M Update, 24/01/2022 – Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan menjalani pemeriksaan kesihatan dan rawatan susulan di Wad Diraja Institut Jantung Negara (IJN) di sini, bermula semalam.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, rawatan selama beberapa hari itu adalah susulan daripada rawatan intervensi pada sendi lutut dan buku lali baginda di IJN pada September 2020.

Selain rawatan susulan itu, katanya, Al-Sultan Abdullah pada masa sama turut berkenan menjalani pemeriksaan respiratori di IJN ketika ini. Pada 24 September 2020, Seri Paduka Baginda menjalani rawatan intervensi berkenaan setelah pengimejan MRI menunjukkan kecederaan pada sendi lutut dan buku lali baginda ketika bersukan. Rawatan susulan ini tertangguh dari tarikh itu ekoran daripada pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 di hospital awam termasuk IJN,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Ahmad Fadil memaklumkan kesihatan Yang di-Pertuan Agong secara amnya berada dalam keadaan baik dan tidak membimbangkan. Jelasnya, baginda dijadualkan berangkat pulang ke Istana Negara dalam masa terdekat selepas selesai menjalani rawatan susulan berkenaan.

Seluruh rakyat diseru bersama mendoakan semoga Seri Paduka Baginda dikurniakan kesembuhan segera dan keafiatan yang berpanjangan.