Input your search keywords and press Enter.

Hospital Medan ATM Tawau, Dijangka Beroperasi Minggu Hadapan – Ismail Sabri

M Update, 12/10/2020 – Hospital Medan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Tawau, Sabah, dijangka mula beroperasi minggu hadapan, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Perkara itu dilaksanakan atas keperluan menambah fasiliti perubatan bagi menangani situasi di Sabah, berikutan jangkaan peningkatan kes positif COVID-19 di negeri itu.

Beliau yang juga Menteri Pertahanan berkata, pihaknya sedang melaksanakan mobilisasi bagi membuka hospital tersebut, yang bertujuan memberikan bantuan sokongan merawat kes selain COVID-19, pembedahan trauma dan kecemasan, wad bersalin serta lain-lain.

Hospital medan ini tidak menerima pendatang asing tanpa izin yang memerlukan rawatan, kerana semalam kita telah umumkan, pendatang tanpa izin ini akan berada di pusat kuarantin transit. Jika pendatang asing tanpa izin ini positif, mereka akan dibawa ke hospital (untuk rawatan) seperti biasa.

Semalam, Ismail Sabri dilaporkan berkata hospital medan ini mempunyai kapasiti 100 katil pelbagai wad, dengan kekuatan lapan pegawai perubatan dan 54 lain-lain pangkat terdiri daripada satu komander, lima doktor pakar, tiga pegawai perubatan serta lain-lain kakitangan.