Input your search keywords and press Enter.

16 Jenama Produk Makanan Mengandungi Racun

M Update, 5/11/2020 – Kementerian Kesihatan kesan 21 produk makanan daripada 16 jenama yang disyaki mengandungi racun berjadual.

Produk makanan berkenaan disyaki diaduk dengan racun berjadual seperti sildenafil, tadalafil, dexamethasone dan prednisolone. Antara produk makanan yang dikesan ialah minuman kesihatan Tonik Tuan Haji 1921, California Pure, Orange+, Kopi Panggung Al Ambiak, Kopi Jantan Tradisonal jenama Natural Herbs Coffee danKopi Jantan Tradisional 7A.

Selain itu, jenama lain ialah kopi pracampuran WM Coffee, Kopi Harimau, Kopi Mutiara, Jus Kesihatan Saidina, Miracle Energy Coffee dan Kopi Strong Man.

Sehubungan itu, KKM memberi amaran dan melarang penjualan semua produk makanan itu dan semua peniaga termasuk peniaga atas talian yang masih mempunyai stok produk berkenaan diarahkan untuk menghentikan serta-merta penjualan semua produk ini dan menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah terdekat untuk tujuan penyitaan.

Dr Noor Hisham berkata, pihaknya sudah mengambil tindakan undang-undang ke atas empat daripada 16 pengeluar atau pengedar jenama produk makanan yang tidak mematuhi undang-undang berkenaan. Bagaimanapun, hasil siasatan yang dijalankan ke atas 12 jenama produk makanan yang lain mendapati nama dan alamat syarikat adalah palsu atau tidak lengkap.

Orang ramai yang sedang menggunakan produk ini disarankan supaya segera mendapatkan nasihat serta rawatan dari ahli profesional kesihatan. Orang ramai diingatkan untuk sentiasa menggunakan kebijaksanaan dan berhati-hati dalam membeli produk makanan yang mungkin diaduk dengan bahan terlarang. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

Di bawah Seksyen 13, Akta Makanan 1983, menyatakan individu yang menyediakan atau menjual apa-apa makanan yang ada dalam atau padanya apa-apa bahan yang beracun, merosakkan atau selainnya memudaratkan kesihatan adalah melakukan suatu kesalahan. Individu berkenaan boleh dikenakan denda yang tidak melebihi RM 100,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua- duanya.